Kontrast:
Rozmiar czcionki:

W ślad za wezwaniem naszych przyjaciół z ALDE Group w Parlamencie Europejskim domagamy się od rządów państw europejskich, a w szczególności od rządu Rzeczpospolitej Polskiej podjęcia stanowczych kroków w celu obrony i uwolnienia bezpodstawnie więzionej w Rosji od lipca 2014 roku – Nadieżdy Sawczenko, ukraińskiej pilotki, deputowanej Rady Najwyższej Ukrainy oraz członkini ukraińskiej delegacji do Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy (PACE).
Tylko wzmocnienie sankcji wobec Rosji, a w szczególności rozszerzenie listy osób niemile widzianych na terytorium Unii Europejskiej, może zadecydować o jej losie. Żadne względy dotyczące współpracy ekonomicznej z autorytarnym reżimem Władymira Putina nie mogą stanowić przeszkody w realizacji dążeń Ukrainy do połączenia z demokratycznym światem i prawem do wolności jej obywateli.
Jeśli nie będziemy konsekwentnie bronić Nadii, prędzej czy później nam zgotowany będzie podobny los.

Przewodnicząca Elżbieta Bińczycka oraz Zarząd Partii Demokratycznej – demokraci.pl

Submit

Beata Podkowa