Kontrast:
Rozmiar czcionki:

z ogromnym niepokojem przyjmuje decyzję MSZ o odwołaniu, z niewyjaśnionych przyczyn, Piotra Nowiny-Konopki z funkcji ambasadora w Watykanie po trzech latach wzorowo wypełnianej misji. Doniosłość apostolskiej wizyty papieża Franciszka w Polsce podczas obchodów 31 Światowych Dni Młodzieży, która będzie skupiać zainteresowanie wielu opiniotwórczych środowisk na świecie, powinna być wszechstronnie i nienagannie przygotowana również w wymiarze dyplomatycznym….

Oświadczenie Zarządu Partii Demokratycznej – Partia Demokratyczna – demokraci.pl z ogromnym niepokojem przyjmuje decyzję MSZ o odwołaniu, z niewyjaśnionych przyczyn, Piotra Nowiny-Konopki z funkcji ambasadora w Watykanie po trzech latach wzorowo wypełnianej misji. Doniosłość apostolskiej wizyty papieża Franciszka w Polsce podczas obchodów 31 Światowych Dni Młodzieży, która będzie skupiać zainteresowanie wielu opiniotwórczych środowisk na świecie, powinna być wszechstronnie i nienagannie przygotowana również w wymiarze dyplomatycznym. Doświadczenie państwowe, dyplomatyczne, a także wieloletnia współpraca z instytucjami UE dotychczasowego ambasadora, gwarantowało perfekcję w wykonywaniu obowiązków wobec tej rangi wizyty. Powołanie nowego ambasadora, który nie może się wykazać ugruntowanym doświadczeniem i kompetencjami w stosunkach między RP a Państwem Watykańskim, świadczy o braku odpowiedzialności oraz niewłaściwym przewidywaniu skutków takich decyzji.

W imieniu Zarządu Partii Demokratycznej – demokraci.pl

Przewodnicząca Elżbieta Bińczycka